acasa manastire media contact

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului

După plecarea din România, mulţi români ortodocşi au purtat în sufletele lor dorul după puterea duhovnicească găsită în mănăstirile ortodoxe române. Ca să-şi împlinească această dorinţă, s-a întemeiat o mănăstire de maici localizată în Ellenville, NY sub ocrotirea Maici Domnului. Iniţial mănăstirea a fost numită Pokrov. Mai târziu numele s-a schimbat în Acoperământul Maicii Domnului.
Hramul Acoperământul Maicii Domnului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 1 octombrie când românii ortodocşi se adună în micul paraclis din Ellenville, NY pentru vecernie şi acatist. A doua zi se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului aminteşte de momentul când Fecioara Maria la Vlaherne a fost văzută de Sfântul Andrei şi de către ucenicul său Epifanie. În acea vreme, în secolul al X-lea, Constantinopolul era ameninţat de a fi sub atacul oştilor străine. Maica Domnului s-a rugat Mântuitorului ca rugăciunile poporului să fie ascultate: “Împărate ceresc, primeşte pe omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte şi proslăveşte pe cei ce te proslăvesc pe Tine şi rugăciunile celor ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta, şi făgăduinţele, primeşte-le toate şi din toate nevoile şi răutăţile îi izbăveşte.” După rugăciune, Maica Domnului a acoperit cu omoforul ei poporul strâns la rugăciune în biserică. Constantinopolul a fost scăpat de invazia păgânilor. Cu această minune în inimi, un grup de români ortodocşi s-au decis să dedice mănăstirea din Ellenville Maicii Domnului, în amintirea acestei sărbători.
Oraşul Ellenville este aşezat în Wawarsing, aproximativ nouăzeci de mile în nordul oraşului New York şi nouăzeci de mile la sud-vest de Albany. Ellenville este în valea Roundout, la estul Munţilor Catskill şi la vest de Shawangunk Ridge. Zona aceasta este printre cele “75 de Locuri Minunate de pe Pământ” amintite de “The Nature Conservancy.” Ellenville este în valea fluviului Hudson, National Heritage Area. În 1798 avem prima datare a oraşului Ellenville.
Prima versiune a statutului mănăstirii a fost terminată în anul 2000. În 2001, au fost depuse primele acte la IRS pentru statutul de non-profit. A fost dorinţa unui grup de credincioşi să se cumpere o proprietate pentru mănăstire şi să se construiască o biserică ortodoxă română pentru comunitatea românilor din nord estul Statelor Unite. Ca urmare, s-a cumpărat proprietatea pe numele doamnei Nancy Neubauer. Pe această proprietate un grup de măicuţe au înfiripat primul grup monastic al Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului. În februarie 2001, la şedinţa Consiliului Eparhial din Detroit, Mănăstirea a fost acceptată în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America şi Canada cu binecuvântarea, pe acea vreme a ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei şi primul Locum Tennens al Arhiepiscopiei. ÎPS Nicolae, după hirotonia sa ca şi Arhiepiscop, s-a ocupat în mod constant de menţinerea grupului de credincioşi care să sprijine mănăstirea.
Au fost patru măicuţe în grupul monastic iniţial. În aprilie 2002 s-a amenajat un mic paraclis pentru slujbele religioase. Mănăstirea şi-a desfăşurat activitatea conform rânduielii monahale care include slujbe zilnice şi săvârşirea Sfintei Liturghii de patru ori pe săptămână. În 2003 grupul de credincioşi care au sprijinit mănăstirea au cumpărat proprietatea de la doamna Nancy Neubauer şi au înregistrat-o pe numele Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului şi sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi. În 2005, Mănăstirea a primit statutul federal de scutire de taxe 501 (c) (3).
In anul 2012, cu binecuvantarea IPS Nicolae a fost adaugat si al doilea hram al manastirii: Sfantul Ioan Iacob de la Hozeva, sarbatorit in data de 5 august.
In manastire se afla un brau preotesc ce a apartinut Sfantului Ioan Iacob, precum si o particica din moastele Sfantului Nicolae Velimirovici ce a pastorit o perioada pe meleaguri americane.
De-a lungul anilor au fost dificultăţi, dar prin mijlocirea Maicii Domnului, Mănăstirea şi-a continuat misiunea. Există o profundă nădejde că se va construi o biserică pe proprietatea Mănăstirii.
Nu am amintit, în mod intenţionat, numele celor care au întemeiat şi au sprijinit mănăstirea. Fie ca Acoperământul Maicii Domnului să-i păzească pe ei şi pe familiile lor!